Midden juni was het zover, we mochten ons weer vrij bewegen in België en zelfs naar bepaalde andere lidstaten in Europa reizen. Allemaal heel leuk, maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Het coronavirus blijft niet binnen de grenzen van een land en kan zich heel snel opnieuw verspreiden wanneer mensen naar risicogebieden reizen en/of de preventiemaatregelen niet naleven. In dit artikel vind je een update van de huidige reisadviezen.

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben in het overlegcomité de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen. De overheid volgt de situatie in alle landen van dichtbij op en kennen aan een land of regio, soms zelfs een specifieke stad, een risico-score toe. Afhankelijk van de risico-score van het gebied waar je verbleef moet je andere maatregelen nemen wanneer je terugkeert naar België. Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.

De risico-score

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende risico-scores die door de overheid gegeven worden. We zetten er telkens bij welke maatregelen er gevolgd moeten worden wanneer je terugkeert uit een gebied met een bepaalde kleur.

Let op: de status van een zone kan tijdens je verblijf wijzigen.

Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten strengste afgeraden. Ook reizen naar landen buiten de Europese Unie horen daarbij.

Reizigers dienen zich ervan bewust te zijn dat nieuwe uitbraken van COVID-19 en nieuwe maatregelen in het buitenland belangrijke gevolgen kunnen hebben voor hun reis. Een repatriëring kan niet gegarandeerd worden wanneer commerciële vluchten geannuleerd worden of grenzen gesloten worden.

Controleer de zone van jouw reisbestemming steeds vooraf.

Rode zone: regio's of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen - reizen sterk afgeraden

 • Terugkeer uit rode zone:
  • Vul een Passenger Location Form in.
  • Je moet niet in quarantaine als je bij aankomst in bezit bent van:
   • een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken).
   • een recente negatieve PCR-test (< 72 uur).
   • een herstelcertificaat.
  • Niet in het bezit van die documenten?
   • Personen vanaf 12 jaar laten zich bij terugkeer onmiddellijk testen (dag 1 of dag 2). Is je PCR-test negatief? Dan hoef je niet in quarantaine.
   • Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico:
  • Vul een Passenger Location Form in.
  • Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Het is verboden om je op het Belgisch grondgebied te verplaatsen.
  • Die verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Zo houden we ook nieuwe virusvarianten buiten Europa.
  • Neem voor de coronatest contact op met je huisarts.

Heb je als werknemer een functie die telewerken mogelijk maakt, dan kan je na thuiskomst weer aan de slag. Als je niet kan telewerken leg je een quarantaine-attest voor.

Oranje zone: regio's en landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld

 • Terugkeer uit een oranje zone:
 • Denk eraan dat de status van een zone tijdens je verblijf kan veranderen.

Groene zone: regio's of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld

De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen moeten wel steeds nageleefd worden. Alle maatregelen kan je nog eens duidelijk terugvinden op deze poster:

Reizen buiten de EU

Het Overlegcomité heeft de regels vastgelegd om deze zomer te reizen binnen de Europese Unie. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven op dit moment nog sterk afgeraden.

Door het verlichte Passenger Location Form (PLF) in te vullen bij terugkeer krijg je onmiddellijk de juiste info over de maatregelen die je zal moeten volgen als je terug in België bent.

Nog beter voorbereid op reis?

Lees hier onze tips: