Vorige week zaten we in spanning af te wachten wat de Veiligheidsraad zou beslissen over het internationaal vervoer van passagiers. Na lang wachten, kwam er eindelijk meer duidelijkheid over de opening van de Belgische grenzen.

De Veiligheidsraad besliste om vanaf 8 juni 2020 opnieuw niet-essentiële verplaatsingen binnen België toe te laten. Daarnaast maakte ze ook bekend dat de Belgische grenzen vanaf 15 juni 2020 opnieuw worden geopend. Reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen), zijn vanaf dan weer toegestaan. De beslissing om de grenzen voor reizigers te openen, maakt elk individueel land echter voor zich. Ook mag elk land ervoor kiezen om eigen beperkingen en maatregelen op te leggen die reizigers moeten respecteren. De verdere evolutie per land kan je via deze link raadplegen.

De capaciteit aan toegelaten passagiers op de voertuigen is echter nog niet verduidelijkt. Momenteel gaan we ervan uit dat de capaciteitsregel van 50%, zoals bij binnenlands vervoer, ook geldt op het internationaal vervoer. Dan gelden dezelfde aanbevelingen en veiligheidsmaatregelen. Indien hierover verder wordt gecommuniceerd, houden we jullie op de hoogte.

Sommige landen verplichten reizigers bij aankomst in het land reeds een PCR-test (staalname met keel- of neuswisser). De specifieke regels omtrent testen en de maatregelen indien een passagier besmet blijkt, variëren naargelang het land. Het is daarnaast ook mogelijk dat een land een eigen bewijs van niet-besmetting aanvaardt. In dat geval mag de test niet ouder zijn dan 4 dagen. De regels i.v.m. testen kan je raadplegen op de website van Buitenlandse Zaken.

Verder is het momenteel wachten op het ministerieel besluit. We verwachten de komende dagen meer te weten over hoe dit internationaal met autocars dient te gebeuren.