Met het einde van de zomervakantie stilaan in zicht, blikt Hansea terug op de herstart van de autocar-sector. Want hoe pakten onze collega’s die herstart eigenlijk (coronaveilig) aan? Uit een rondvraag van ons communicatienetwerk blijkt dat reizen naar binnen- en buitenland zich stilaan weer op gang trekt!

Van schooluitstap tot jongerenreis en versterkingsritten voor De Lijn; onze collega’s zaten de afgelopen zomermaanden niet stil. Er is heel wat veranderd door de COVID-19-pandemie, maar dankzij het doorzettingsvermogen van onze chauffeurs, techniekers en ondersteunde diensten bij De Polder, De Duinen, Heidebloem en Van de Voorde geraken al onze klanten vlot op hun bestemming. Meer nog, het merendeel van de autocars rijdt op volle capaciteit (lees: alle zitplaatsen mogen gevuld zijn). Super goed nieuws, maar dit vergt wel wat extra aandacht.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zo bekeken de chauffeurs samen met de gidsen de veiligheidsmaatregelen voor aanvang van de rit en werden veiligheidsprocessen voortdurend geoptimaliseerd. Volledig in lijn met onze Care & Safety-campagne, ontbraken natuurlijk ook voldoende alcoholgel, een plexiglazen scherm tussen de chauffeur en passagiers, en ontsmettingsdoekjes daarbij niet.

Achter de schermen zorgden de collega’s van de ondersteunende diensten ervoor dat iedereen de nodige informatie had. Om verschillende landen te doorkruisen, hebben de chauffeurs namelijk specifieke documenten nodig. Van vertrekpunt tot bestemming rijden, verloopt op die manier van een leien dakje.

Ook onze techniekers hadden hun werk. Verschillende autocars stonden voor een lange tijd stil. Samen met de chauffeurs zorgden de techniekers ervoor dat er af en toe met de bussen werd gereden om de mechanische en elektrische systemen draaiende te houden. Zo garanderen ze ook dat de airco en verwarming tijdens drukkere periodes goed zou werken.

Binnenkort loopt alles weer op wieltjes

Van vastgeroeste remmen hadden onze bussen geen last dankzij de goede zorgen van onze mensen. Zoals te verwachten komen de reizen zelf wel wat trager op gang. Of toch bij sommige doelgroepen: vooral ouderen zijn minder geneigd om op de bus te stappen, blijkt uit de boekingen. Dat staat gelukkig in schril contrast met schoolgaande jongeren en leden van jeugdbewegingen, die wel autocars boeken om te reizen in binnen- en buitenland.

Nu de amusement-, sport- en festivalsector zich stilaan weer op gang trekt, zal er ook bij ons weer heel wat verkeer bijkomen. En we zijn er meer dan klaar voor!