Hansea en Munckhof bundelen de krachten! Meer info

Het griepseizoen waait binnenkort weer binnen in ons land. Spierpijn, koude rillingen, koorts… allemaal kwaaltjes die een griepbesmetting met zich meebrengt. Omdat ook de Covid-19-storm nog niet helemaal ging liggen, blijven we ook nu best waakzaam. Maar hoe beschermen we onszelf en onze collega’s het best?

Naast het coronavirus is de ‘gewone’ griep nog steeds actueel. Omdat door de strenge coronamaatregelen weinig mensen een natuurlijke weerstand konden opbouwen, zou het aantal griepbesmettingen sterk kunnen toenemen, stellen virologen. Vaccineren is in deze context dus de boodschap. In dit artikel geven we antwoorden op de belangrijkste vragen over griepvaccinaties.

1. Wat is de griep?

Gemiddeld krijgt één op de tien mensen griep: een infectie van de luchtwegen met onder andere (hoge) koorts, vermoeidheid, hoofd- en keelpijn tot gevolg. Genezen doet een zieke meestal na 3 à 5 dagen, maar bij sommigen blijft het virus langer hangen in het lichaam. Vooral voor 60-plussers en mensen met long- of hartaandoeningen is dat verontrustend. Vaccineren is dus de boodschap!

2. Waarom laat ik me vaccineren tegen griep?

Altijd lastig zo’n prik, en toch is een vaccinatie de enige manier om je tegen griep - en vooral de gevolgen ervan - te beschermen. Een vaccin vermindert namelijk 80% kans op een besmetting. Als je toch griep krijgt, dan word je bovendien minder ziek en is de kans op ernstige gevolgen, zoals een longontsteking, ook veel kleiner.

Vandaar ons motto de komende winter: “Als we ons allemaal laten vaccineren, dan kan de griep vlotjes passeren!”.

3. Wanneer laat ik me vaccineren?

Midden oktober gaat de vaccinatiecampagne van start. Vanaf dan kan iedereen, ongeacht tot welke doelgroep je behoort (bijvoorbeeld zwangere vrouwen, 65’+ers, mensen met een chronische aandoening...), een vaccin halen bij de apotheek.

Laat je tijdig vaccineren: het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt enkel voor de huidige winterperiode. Idealiter krijg je dus best elk jaar een griepvaccin.

4. Hoe laat ik me vaccineren?

De vaccinatie gebeurt via IDEWE of je huisarts, afhankelijk van het dochterbedrijf waarvoor je werkt. Voor meer praktische informatie klop je dus best even aan bij je verantwoordelijke of collega-bedienden.