Hansea en Munckhof bundelen de krachten! Meer info

We kochten afgelopen jaar 30 elektrische bussen aan bij Hansea. Sinds kort rijden enkele daarvan rond bij dochterbedrijf VBM in Limburg. We gingen in gesprek met Roel, chauffeur bij VBM, over zijn eerste ervaringen met zero emission bussen.

De nieuwe elektrische bussen vallen onder de noemer ‘zero emission’. Dat wil zeggen dat de bus op zich minder fijn stof uitstoot dan een dieselbus. Zijn er ook aanvullende technieken om zuiniger te rijden, Roel?

Roel: “Er zijn twee rijtechnieken die ik zelf toepas: de ‘one-pedal driving’-techniek en een techniek die uit de wielersport komt. De eerste, de ‘one-pedal driving’-techniek, impliceert dat je met je gaspedaal zodanig anticipeert op het verkeer dat je het rempedaal enkel gebruikt om de bus volledig tot stilstand te brengen. Dat komt de actieradius van de bus ten goede en verkleint het verbruik (uitgedrukt in kWh/km) tijdens je rit. Om extra zuinig te rijden, kan je ook ‘in iemands wiel hangen’, net als bij de wielersport. Door achter andere voertuigen te rijden – en in hun slipstream te blijven – ervaart je bus minder luchtweerstand en verbruikt ze minder energie.”

De zero emission bussen zijn, in tegenstelling tot de dieselbussen, ook uitgerust met enkele nieuwe snufjes, zoals een achteruitrijcamera. Wat zijn jouw ervaringen met die nieuwe technologie?

Roel: “Bij elektrische bussen vervangen camera’s de buitenspiegels. Dat optimaliseert de veiligheid voor andere weggebruikers, omdat je geen dode hoek meer hebt. Ook de achteruitrijcamera biedt een extra paar ogen wanneer je de busparking verlaat. Natuurlijk, als chauffeur zal je even moeten wennen; je kijkt nu namelijk op een scherm in plaats van in een spiegel. In het begin lijkt het onderste gedeelte van de spiegel bijvoorbeeld ver weg, maar na verloop van tijd zijn je hersenen dat gewend. Dan wordt het routine en kijk je moeiteloos naar het scherm tijdens je rit.”

Voor de chauffeur verandert er heel wat, maar zullen de passagiers ook grote veranderingen opmerken?

Roel: “Naast de camera’s is een elektrische bus ook uitgerust met een elektrische oprijplaat. Die maakt de bus toegankelijker voor bepaalde doelgroepen, zoals blinden en slechtzienden. Als chauffeur kan je die elektrische oprijplaat eveneens bedienen vanuit de stuurpost. Dat maakt de reis voor alle passagiers vlotter. We zouden de rit voor passagiers met een visuele beperking nog kunnen optimaliseren wanneer er een auditieve en/of visuele halte-aankondiging zou zijn. De (bus)technologie van de toekomst zal daar zeker ook wel een oplossing voor vinden.”

De elektrische bussen zijn zuiniger, moderner en inclusiever. Bij Hansea zijn we er alvast van overtuigd dat daar de toekomst van het openbaar vervoer ligt.