Hansea en Munckhof bundelen de krachten! Meer info

Het Vlaamse mobiliteitsveld beweegt voortdurend en geeft ons, als mobiliteitsprovider, heel wat kansen. Zo startte de Vlaamse regering onlangs een proefproject op waarin het meer grensoverschrijdend openbaar vervoer wil realiseren. Ook dochterbedrijf Gruson stapte sinds augustus mee in het proefproject en rijdt sinds kort de Franse grens over met lijn 72!

Reizigers reizen tegenwoordig vlotjes van het West-Vlaamse Ieper tot Armentières op het Franse grondgebied. Lijn 72 werd namelijk uitgebreid, waardoor het haar laatste stop net over de Franse grens maakt. Dat komt vooral de inwoners van de grensgemeentes ten goede, die er gebruik van kunnen maken om hun aankopen te doen net over de grens.

Een succesvolle samenwerking tussen mobiliteitspartners

De uitbreiding van lijn 72 valt niet enkel in de smaak bij reizigers, maar zorgde ook bij de chauffeurs voor heel wat enthousiasme en gezonde spanning. Grusons chauffeurs moesten immers last-minute nog lijnverkenning doen en hun bussen uitrusten met de nodige stickers om rond te mogen rijden op het Franse grondgebied. Het werd een samenwerking tussen verschillende stakeholders, met een succesvol resultaat.

“Samen met FOD Mobiliteit slaagden we erin om de communautaire vergunning, die verplicht is om te mogen rondrijden op Frans grondgebied, in orde te brengen.”

Tim Duyvejonck, manager Gruson

Gruson blijft ook in gesprek met partner De Lijn en de diensten van Armentières om alle omleidingen op Frans grondgebied in kaart te brengen en tijdig te signaleren. Zo komen de chauffeurs van Gruson en hun reizigers niet voor verrassingen te staan tijdens hun rit.

De vernieuwde lijn 72 in een notendop

  • Nieuwe eindhalte: de bestaande reisweg van lijn 72 over Ieper, Voormezele, Wijtschate, Mesen en Ploegsteert wordt behouden, maar de terminus is niet langer het grensgehucht Le Bizet, maar het SNCF-station in Armentières;
  • Regelmatigere dienstverlening: elke twee uur rijdt er een bus tussen Ieper en Armentières, met de laatste busrit naar Ieper om 19u30. Voor het proefproject reed de laatste bus al omstreeks 17u30;
  • Bediening op zondagvoormiddag: in het weekend zijn er voortaan vijf ritten in elke richting. Daarom kan de reiziger ook op zondagvoormiddag reizen tussen West-Vlaanderen en la belle France
  • Vervoersbewijzen: voor lijn 72 blijven de vervoersbewijzen van De Lijn ook geldig op Frans grondgebied. Vervoersbewijzen van Franse maatschappijen gelden niet op Belgisch rondgebied.

Tim Duyvejonck, manager Gruson: “Wij zijn overtuigd dat dit voor Gruson een positief verhaal is en zijn blij dat wij ons steentje kunnen bijdragen bij de uitbreiding van het openbaar vervoer in de regio Westhoek. Wij hopen dan ook dat deze uitbreiding een succes wordt en dat dit proefproject de komende jaren wordt verdergezet.”

Tim Duyvejonck, manager Gruson