De temperaturen dalen fors, de regenbuien volgen elkaar goed op en er viel al wat sneeuw de afgelopen dagen... De winter is weer in het land! Vorig jaar maakten we ons rond deze tijd van het jaar op voor een winterse lockdown van formaat. Maar ook nu zetten we ons schrap voor een nieuwe opflakkering van het coronavirus. De volgende coronagolf is in het land.

Gaan we weer. Voor die zoveelste keer surfen op de coronagolf. Geen cadeau, dat staat vast. En toch kunnen we die golf aan. Want als we terugblikken op de afgelopen twee jaar, hebben we goed ons mannetje (en vrouwtje) gestaan in deze turbulente periode. Zetten we daarom nog even door? Want ook met de nieuwe coronavariant houden we jou, je collega’s en onze passagiers graag veilig en gezond.

Iedereen mee aan boord tegen #dezegolf

Met deze campagne roepen we alle Hansea-collega's op om de huidige coronamaatregelen zo nauwgezet mogelijk na te leven. Of we dat na de vorige golven nog steeds kunnen? En of. Dat bewezen we eerder al. Nu, we weten ook dat de afgelopen periode heel wat maatregelen onze richting uitkwamen. Op 3 december 2021 kondigde het Overlegcomité bijvoorbeeld opnieuw een verstrenging van de maatregelen aan. Verwarrend, dat wel. Net daarom zetten we hieronder degene op een rijtje die nog steeds actueel zijn.

Cards Care Safety

Welke maatregelen blijven?

  • Mondmasker dragen: Op de werkvloer en in openbare ruimtes dragen we met z’n allen ons neus- en mondmasker. Zo beschermen we zowel onszelf als onze collega’s. Uiteraard houden we er nog steeds van als iedereen met een glimlach naar het werk komt. Lachen met de ogen is aangeraden!
  • 1,5 meter afstand houden: De fameuze ‘anderhalve meter afstand’ blijft ook nu nog relevant om besmettingen op de werkvloer te voorkomen. Zie het als een letterlijke stap achteruit, waarbij we tegelijkertijd een figuurlijke stap vooruit doen om besmettingen in onze omgeving te voorkomen.
  • Handen regelmatig wassen & ontsmetten: Tot vervelens toe! Door regelmatig onze handen met zeep te wassen en te ontsmetten met alcoholgel, verwijderen we efficiënt bacteriën op het huidoppervlak. Et voilà, weer propere pollekes!
  • Ventileren, ventileren & nog eens ventileren: Een goede en regelmatige doorstroming van frisse lucht blijft belangrijk. Natuurlijk, er staat ook een stevige winter voor de deur. Daardoor is het niet altijd aangenaam om de ramen en deuren wagenwijd open te zetten. Met een CO2-meter kan je alvast inschatten of de lucht in de ruimte voldoende vers is.
  • Sociale contacten beperken: Hoeveel mensen welkom zijn in jouw contactbubbel leggen overheidsinstanties niet vast. Toch raden we iedereen aan om verstandig om te gaan met de sociale contacten die je naast de werkvloer aangaat.
Vierdegolf

Welke maatregelen veranderen?

  • Verplicht thuiswerk voor bedienden: Tot en met 12/12/2021 werken we vier dagen van thuis uit. Eén terugkomdag per week is toegestaan, zolang dat alle bedienden voldoende verspreid langskomen. Zo blijven we onze passagiers vlot én veilig naar hun bestemming brengen. Vanaf 13/12/2021 zijn opnieuw twee terugkomdagen toegestaan. Die maatregelen blijven twee maanden van kracht.
  • Kies voor digitale vergaderingen & opleidingen: Door digitaal samen te komen, beperken we onze fysieke contacten. Niet altijd even aangenaam zo’n digitale meetings, maar een pak veiliger! Kan de bijeenkomst niet digitaal doorgaan? Zorg dan voor extra maatregelen, zoals een voldoende grote ruimte waar ventilatie mogelijk is. Draag daarbij ook je mondmasker.

Heb je nog andere vragen over de huidige coronamaatregelen of de coronagolf? Raadpleeg dan hier onze online Q&A. Staat je vraag er niet tussen? Richt je voor verdere vragen of meer informatie tot Christine Permentier, onze preventieadviseur.

Een artikel van Christine Permentier, Health & Safety.