Dat is geen eenvoudige vraag, want er zijn meerdere antwoorden mogelijk. Er bestaan namelijk verschillende soorten mondmaskers: stoffen mondmaskers, maskers met een (eigen) filter en professionele mondmaskers (FFP2). Elk mondmasker heeft een ander doel. We leggen het verschil graag kort voor je uit.

De stoffen maskers en de maskers met (eigen) filters geven geen garantie dat je het virus niet zal oplopen, maar zijn wel een grote hulp om anderen te beschermen tegen het virus. Als je moet zorgen voor een COVID-19-patiënt (en je er dus mee in nauw contact komt), zijn deze maskers ook voldoende.

De professionele FFP2-maskers bieden wel bescherming tegen het coronavirus. Van deze maskers is er echter een groot tekort, dus worden ze zo veel mogelijk voorbehouden voor personeel in het ziekenhuis, die met kritieke patiënten in aanraking komen.

Op de persconferentie van 24 april kondigde premier Wilmès aan dat het dragen van een mondmasker (of iets soortgelijks, zo lang het je mond en neus maar bedekt) verplicht wordt op het openbaar vervoer. Dit is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is belangrijk om altijd je masker te dragen, want patiënten zijn al enkele dagen voor het ontstaan van symptomen besmettelijk (zelfs zonder dat ze het weten). Maar let op: mondmaskers bieden nooit 100% garantie. De preventieve maatregelen zoals handhygiëne, ontsmetting en "social distancing" dienen steeds gerespecteerd te worden.