COVID-19

Ja, de bescherming van zowel onze medewerkers als de passagiers wordt gewaarborgd door een reeks preventieve maatregelen. Deze maatregelen werden genomen door de bedrijfsleiders van onze eigen bedrijven, maar steeds in samenwerking met de directie van Hansea.

De maatregelen:

 1. Beperking van het aantal reizigers per voertuig.
 2. Bezetting zitplaatsen in de bus verspreiden volgens de regels van de “social distancing” (steeds een afstand van 1,5 meter tussen de personen bewaren).
 3. Reizigers vanaf 12 jaar dragen een mondmasker op het voertuig.
 4. Reizigers van het openbaar vervoer beschikken over een geldig ticket, MAAR het ticket mag niet gevalideerd worden door de chauffeur tijdens deze periode.
 5. Verplicht opstappen via de achterste deuren van de bus.
 6. Aangepaste reinigingsroutine voor elke bus met aandacht voor de ontsmetting van vaak aangeraakte oppervlakken.
 7. Aangepaste ontsmettingsproducten voor het personeel om handen en oppervlakken te reinigen.

Door het advies van de overheid om het aantal niet-essentiële verplaatsingen tot een minimum te beperken, vermindert de vraag naar onze diensten. Daarom schakelen we over op een flexibeler werkschema.

Dat is geen eenvoudige vraag, want er zijn meerdere antwoorden mogelijk. Er bestaan namelijk verschillende soorten mondmaskers: stoffen mondmaskers, maskers met een (eigen) filter en professionele mondmaskers (FFP2). Elk mondmasker heeft een ander doel. We leggen het verschil graag kort voor je uit.

De stoffen maskers en de maskers met (eigen) filters geven geen garantie dat je het virus niet zal oplopen, maar zijn wel een grote hulp om anderen te beschermen tegen het virus. Als je moet zorgen voor een COVID-19-patiënt (en je er dus mee in nauw contact komt), zijn deze maskers ook voldoende.

De professionele FFP2-maskers bieden wel bescherming tegen het coronavirus. Van deze maskers is er echter een groot tekort, dus worden ze zo veel mogelijk voorbehouden voor personeel in het ziekenhuis, die met kritieke patiënten in aanraking komen.

Op de persconferentie van 24 april kondigde premier Wilmès aan dat het dragen van een mondmasker (of iets soortgelijks, zo lang het je mond en neus maar bedekt) verplicht wordt op het openbaar vervoer. Dit is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is belangrijk om altijd je masker te dragen, want patiënten zijn al enkele dagen voor het ontstaan van symptomen besmettelijk (zelfs zonder dat ze het weten). Maar let op: mondmaskers bieden nooit 100% garantie. De preventieve maatregelen zoals handhygiëne, ontsmetting en "social distancing" dienen steeds gerespecteerd te worden.

Sinds de uitbraak van het coronavirus werd bij Hansea een taskforce opgericht die de verschillende interne en externe informatie over het virus verwerkt. Alle updates over deze activiteiten delen we via dit platform.

Uit de COVID-19-enquête bleek ook dat communicatiekanalen zoals WhatsApp en e-mail voor jullie zeer belangrijk zijn. We zullen essentiële communicatie vanuit de taskforce dan ook blijven versturen via die kanalen.

Voor meer details over je eigen organisatie kan je steeds contact opnemen met je direct management.

Het aantal beschikbare tests in België is beperkt.

Om het aantal beschikbare tests zo nuttig mogelijk in te zetten, worden in eerste instantie alleen zwaar zieken en het zorgpersoneel getest.

Mensen met lichte symptomen (die thuis in quarantaine kunnen blijven) of mensen zonder symptomen worden niet altijd getest. De testen zijn slechts een momentopname en geven onvoldoende uitsluitsel of de betrokkene een verspreider van het virus is, of immuun voor het virus is.

Het essentiële doel van het mondmasker van papier of textiel is de bescherming van je omgeving. Het masker houdt de verspreiding van druppeltjes in de lucht tegen bij elke ademhaling. Het mondmasker van papier of textiel is alleen effectief als je de barrière-maatregelen respecteert:

 • Houd je aan de ‘social distancing’.
 • Was regelmatig je handen.
 • Gebruik wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in je elleboog.
 • Blijf thuis als je ziek bent.

De draagtijd van een mondmasker is beperkt tot 4 uur per dag voor een textiel- of papieren mondmasker. Draag je masker daarom maximaal 4 uur, en verander het daarna.

 • Het PAPER-masker is alleen voor eenmalig gebruik. Na gebruik wordt het in een prullenbak met deksel weggegooid. Een gebruikt maskers voor eenmalig gebruik is niet herbruikbaar.
 • Het TEXTIEL-masker wordt na gebruik in een gesloten plastic geplaatst in afwachting van het wassen. Er zijn twee technieken om een textiel-maskers te wassen:
  • Machinewas met een standaard product zonder wasverzachter gedurende 30 minuten op 60°C. Vervolgens mechanisch drogen (niet in de open lucht) en eventueel strijken op 120°C/ 130°C.
  • Was op 90°C, kook je mondmasker in een steelpan gedurende 5 minuten. Vervolgens het mondmasker mechanisch drogen (niet in de open lucht) en eventueel strijken op 120°C/130°C.
  • Was op 90°C, kook je mondmasker in een steelpan gedurende 5 minuten. Vervolgens het mondmasker mechanisch drogen (niet in de open lucht) en eventueel strijken op 120°C/130°C.
 • Controleer voor hergebruik altijd of het masker niet beschadigd is en of het altijd goed kan worden afgesteld.
 • Reinigen met water en zeep: 40 tot 60 seconden wassen en regelmatig herhalen.
 • Desinfecteren met hydroalcoholische oplossing voor handhygiëne (min. 70% alcohol).

Bureaus, tafels, toetsenborden, deurkrukken en andere veelvuldig aangeraakte oppervlakken moeten regelmatig worden schoongemaakt en eventueel gedesinfecteerd.

Reiniging:

 • Gebruik water met een gewoon schoonmaakmiddel.
 • Gebruik een microvezeldoek omdat micro-organismen beter absorberen.
 • Verander regelmatig het water en de doekjes.
 • Was de doekjes met een wasprogramma van minimaal 60°C.

Desinfectie:

 • Reinig eerst met water en zeep, desinfecteer vervolgens.
 • Kies producten die het milieu en de materialen niet beschadigen, maar kijk na of ze wel desinfecterend werken.
 • Zorg voor geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant.
 • In strijd tegen COVID-19 zijn de volgende producten effectief:
  • 10% bleekoplossing (40ml) met koud stromend water tot 1 liter. Draag hierbij handschoenen en let op de houdbaarheidsdatum.
  • Oplossingen met min. 70% alcohol.
  • Desinfecterende producten in de vorm van doekjes of spray: Clinell-doekjes of spray, Umonium-doekjes of spray (Huckert) of Incidin (oxy)-doekjes of spray (Ecolab).
  • Dettol is tegen bacteriën en werkt dus niet tegen een virus.
 • Respecteer steeds de contacttijd van de producten.
 • Vervang de microvezeldoeken regelmatig en reinig ze machinaal op 60°C met traditionele schoonmaakmiddelen.
 • Was kleding bij voorkeur dagelijks.
 • Stoelbekleding: de hierboven genoemde desinfecterende sprays of een spray met min. 70% alcohol wordt aanbevolen.

Neen, kartonnen dozen doe je zo snel mogelijk naar een container met deksel. Was en desinfecteer de handen na het verwijderen van dozen.

Ja, het virus kan 3 uur in de lucht overleven. Ventileer daarom regelmatig de ruimtes en reinig en desinfecteer ook de ventilatieroosters van de airconditioning.

Mensen die een bril dragen hebben soms last van condensvorming op de glazen van hun bril tijdens het dragen van een mondmasker. Dat komt doordat de warme lucht die je uitademt aanslaat op de glazen. Deze eenvoudige tips kunnen je helpen dit te voorkomen:

 • Vouw een papieren zakdoekje horizontaal en leg dit tussen je gezicht en de bovenkant van het masker, zodat het over de brug van je neus zit. Het vocht uit je adem wordt zo geabsorbeerd door het zakdoekje en bereikt je brilglazen niet.
 • Kies voor een masker met een flexibele neusbrug. Dit soort maskers kan de vorm van jouw gelaat en neus aannemen zodat de toevoer van uitgeademde lucht naar jouw bril geblokkeerd wordt.
 • Was je bril regelmatig met water en zeep. Zeep vormt een dunnen film op je brilglazen, waardoor ze niet aanslaan door de damp.

Hansea is de grootste onafhankelijke private busmaatschappij in België en verzorgt dagelijks stedelijke en regionale verbindingen in opdracht van de openbare vervoersmaatschappijen, De Lijn en TEC. Daarnaast is Hansea ook actief in school- en personeelsvervoer en autocardiensten. Hansea is een groot bedrijf waar veel mensen werken: 1293 om precies te zijn. Deze collega’s zitten verspreid over 18 ondernemingen in Vlaanderen en Wallonië.

Ga naar de website voor meer informatie.

Het Europees digitaal coronacertificaat maakt het mogelijk dat mensen tijdens de coronapandemie weer vrij door de EU kunnen reizen. De Belgische FOD e-Health heeft een app CovidSafeBE uitgegeven. De app geeft je toegang tot je Europees digitaal coronacertificaat. Installeer CovidSafeBE via https://cert-app.be/nl/dl-covidsafe.html

Vragen over Europees digitaal coronacertificaat? via Digitaal coronacertificaat | Europese Commissie (europa.eu)

Voor chauffeurs

Om jezelf en anderen te beschermen tegen het COVID-19-virus, kan je best de volgende hygiënemaatregelen respecteren:

 1. Vermijd fysiek contact. Groet mensen op afstand, schud geen handen, houd minstens 1,5 meter afstand tussen gesprekspartners. Let extra op bij mensen uit de risicogroep: dit zijn personen ouder dan 65, personen met diabetes of hart-, long- en nierproblemen.
 2. Was je handen uitgebreid en regelmatig met water en zeep gedurende 1 minuut of reinig ze minstens gedurende 30 seconden met een hydroalcoholische handgel.
 3. Vermijd aanraking met het gezicht. Nies en hoest in een papieren zakdoekje. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak. Geen zakdoekje? Hoest of nies in je elleboogholte.
 4. Reinig en ontsmet regelmatig je werkruimte.
 5. Blijf thuis als je ziek bent.

Via de officiële website van de FOD Volksgezondheid kan je alle informatie terugvinden over de genomen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus: www.info-coronavirus.be

Lees hier hoe je jezelf en je gezin beschermt: www.info-coronavirus.be/nl/tips-om-jezelf-te-beschermen/

Bij het aan en van boord helpen van rolstoelgebruikers kan de 1,5 meter veiligheidsafstand tussen jou en de passagier niet bewaard worden. Neem daarom de volgende maatregelen in acht:

 • Als chauffeur draag je een mondmasker, maar ook de rolstoelgebruiker en de eventuele begeleider zijn verplicht een mondmasker te dragen;
 • Draag nitril handschoenen voor alle handelingen bij het in– en uitstappen;
 • Kom niet in fysiek contact met de passagier, enkel met de rolstoel en het bevestigingssysteem;
 • Blijf zo ver mogelijk achter de passagier (houd een zo groot mogelijke afstand, ook op de rolstoellift);
 • De rolstoel moet steeds langs de achterzijde benaderd worden (niet frontaal) en de rolstoel mag enkel achteraan en onderaan aan de wielen worden vastgelegd;
 • Voor rolstoelreizigers die met begeleiding reizen, zal de chauffeur de oprijplaat uitklappen of de lift bedienen. Zo kan de rolstoelgebruiker zelfstandig of met behulp van een begeleider het voertuig in;
 • Je handschoenen doe je uit achter het stuur. Deze handschoenen zijn niet toegelaten tijdens de rijprestatie.

Bron: FBAA - CIR.CAR van 30/03/2020, richtlijnen Belbus De Lijn. (update richtlijnen De Lijn 25 juni 2020)

De Lijn plaatste op zaterdag 21/03/2020 extra mobiele toiletten voor de chauffeurs die tijdens hun rit niet meer in de gebruikelijke cafés/restaurants naar het toilet kunnen gaan. Een lijst van de locaties van deze toiletten werd naar je verantwoordelijke gestuurd.

Chauffeurs krijgen via hun verantwoordelijke een code om het toilet te kunnen gebruiken. De Lijn vraagt iedereen om deze toiletten na gebruik proper achter te laten. Deze mobiele toiletten worden dagelijks gereinigd.

Het chauffeurslokaal blijft toegankelijk voor alle chauffeurs. Doe in het chauffeurslokaal echter alleen datgene wat je daar moet doen, en verlaat daarna meteen het lokaal. Blijf er niet rondhangen.

Blijf steeds op een afstand van 1,5 meter van elkaar: geen fysiek contact, geen handen geven en elkaar niet omhelzen.

Ja, de social distancing regels blijven gelden, ook wanneer je een mondmasker draagt.

Een afstand van 1,5 meter behouden en regelmatig je handen wassen blijven de meest effectieve maatregelen. Mensen zijn vanaf 4 mei 2020 geleidelijk aan terug kunnen gaan werken. Ook de bedrijven zullen stilaan terug openen en ons sociaal leven zal opnieuw hervat worden. Dit betekent dat bepaalde situaties zich opnieuw zullen voordoen: mensen zullen opnieuw in contact komen met elkaar. Het is dus heel belangrijk dat we solidair zijn met elkaar en voorkomen dat de epidemie een nieuwe piek bereikt. Het dragen van een masker wordt als aanvullende maatregel gebruikt. Het dragen van een stoffen mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar wel om anderen te beschermen.

 • Bij Hansea volgen we het Ministerieel Besluit over het aangeraden dragen van het mondmasker op het openbaar vervoer, de haltes en stationsomgevingen.
  • Hansea adviseert een mondmasker te dragen in alle situaties waarbij de social distancing in het gedrang komt.
  • Voor chauffeurs van het openbaar vervoer geldt de verplichte dracht van het mondmasker niet meer sinds het Ministerieel Besluit van 15 mei. (Lees het Ministerieel Besluit hieronder)
 • Een mondmasker biedt alleen bescherming als je het juist aan- en uitdoet. Draagtips vind je hier.

Het is toegestaan om een zelfgemaakt mondmasker te dragen, zolang dit een stoffen en herbruikbaar masker is. Ook moet dit masker voldoen aan de veiligheidsrichtlijnen (zie www.maakjemondmasker.be).

Alle reizigers met een leeftijd vanaf 12 jaar zijn verplicht om de neus en de mond te bedekken met een mondmasker.

 • We rekenen op de onderlinge solidariteit en burgerzin van de reizigers om elkaar te stimuleren te regels te respecteren.
 • Op het openbaar vervoer:
  • Sensibiliseren en informeren de controleurs de reizigers.
  • Via een communicatiecampagne sensibiliseren De Lijn en TEC onze reizigers over de mondmaskerdracht en de social distancing. Dit gebeurt door middel van affiches op de voortuigen en haltes, mailings en oproepen via luidsprekers in bepaalde stations.
  • Indien een klant toch weigert om de neus en mond te bedekken, vraag politiebijstand via de dispatching. Je vermeldt dit ook op je ritblad.
 • Je laat niemand staan en neemt de reiziger zonder mondmasker mee.
 • Je roept dispatching op en rijdt verder.
  • Dispatching zorgt voor politiebijstand.
  • Noteer de situatie op je ritblad.
 • De voordeur blijft gesloten:
  • Alle reizigers stappen achteraan op en af.
  • Reizigers kunnen/mogen geen vervoerbewijs kopen of ontwaarden bij de chauffeur. Er wordt cashless gewerkt.
 • Het lint achter de stuurpost blijft hangen, en kan eventueel vervangen worden door een ketting die de doorgang tot bij de chauffeur verhindert:
  • In geval van nood is de ketting eenvoudig los te koppelen.
 • Alle lijnbussen worden daarnaast uitgerust met een veiligheidsscherm tussen de chauffeurspost en passagiersruimte.
  • Dit scherm is gemakkelijk te verwijderen in geval van nood.

In de lijnbussen van Hansea zijn alle schermen geplaatst vóór maandag 18 mei.

Specifiek voor belbussen:

 • Capaciteitsvermindering: boekingen zijn enkel mogelijk voor maximaal 6 reizigers, dit is zo ingesteld in de reservatiesoftware Cover.
 • Reizigers zijn verplicht om een mondmasker te dragen of om hun neus/mond af te dekken tijdens de reizen met het OV.
 • De chauffeur zorgt voor continue ventilatie/luchtverversing in de belbus.
 • Bijzondere aandacht voor onze rolstoelreizigers. Hoe? Dat lees je hier.

Voor passagiers

 1. Voor openbaar personenvervoer (De Lijn en TEC):
  • Bij Hansea hanteren we in alle vestigingen dezelfde procedures voor de reiniging en desinfectering van de bussen. In deze instructies geven we aan welke zones in de bussen het hoogste risico op besmetting hebben. Deze zones verdienen extra aandacht. Bij het maken van deze instructies hielden we rekening met de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid, de WGO en IDEWE.
  • Respecteer de regels omtrent de veilige afstand tussen de reizigers en vermijd direct contact met de chauffeur. Wij zorgen voor een duidelijke signalisatie en afbakening van zowel de ruimte van de chauffeur als die van de reizigers.
  • De Lijn en TEC lanceren informatiecampagnes in de media en op sociale netwerken om reizigers aan te moedigen de regels te respecteren.
  • Op de voertuigen voor TEC en op de belbussen van De Lijn geldt een capaciteitsbeperking, zodat de social distancing gevrijwaard blijft.

2. Voor occasioneel vervoer en gespecialiseerd regulier vervoer:

 • Bij Hansea hanteren we in alle vestigingen dezelfde procedures voor de reiniging en desinfectering van de bussen. In deze instructies geven we aan welke zones in de bussen het hoogste risico op besmetting hebben. Deze zones verdienen extra aandacht. Bij het maken van deze instructies hielden we rekening met de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid, de WGO en IDEWE.
 • Respecteer de regels omtrent de veilige afstand tussen de reizigers en vermijd direct contact met de chauffeur. Wij zorgen voor een duidelijke signalisatie en afbakening van zowel de ruimte van de chauffeur als die van de reizigers. Er zijn tot op heden geen algemene richtlijnen met betrekking tot de maximale bezetting, maar social distancing is de norm. Afhankelijk van het type voertuig kan het maximale passagiersaantal minder dan de helft van de normale bezettingsgraad bedragen.
 • Geef de voorkeur aan markeringen (met bijvoorbeeld een signalisatielint en/of plakband) om de zitplaatsen die niet gebruikt worden te markeren.
 • De voordeuren van de bus mogen enkel door de chauffeur gebruikt worden.
 • De chauffeurscabine wordt afgebakend met een signalisatielint.
 • Het personeel beschikt over een veiligheidskit voor de ontsmetting en reiniging van de handen en het schoonmaken van risco-oppervlakken in de bus.
 • Veiligheidshandschoenen dragen is aangewezen bij contact met documenten, met bagage en met andere noodzakelijke voorwerpen. Het is echter niet aangeraden om handschoenen te dragen tijdens het rijden: dat leidt tot een risico op verminderde grip op het stuur en andere instrumenten. Langdurig gebruik van deze handschoenen veroorzaakt ook overmatige transpiratie en irritatie.
 • Informeer de passagiers over algemene hygiënemaatregelen. Hang deze richtlijnen zichtbaar op in de voertuigen.
 • Laat geen mensen met koorts, verkoudheid of andere symptomen van corona-infectie aan boord.
 • Leg het in- en uitstappen vooraf uit: laat de passagiers bijvoorbeeld één voor één op- en afstappen. Hou hierbij steeds rekening met de afstand van minstens 1,5 meter. Bij het instappen dienen de passagiers zo ver mogelijk door te schuiven naar achteren. Bij het uitstappen zijn passagiers die zich het dichtst bij de uitgang bevinden, verplicht het voertuig eerst te verlaten. De regel van "First in, last out" is hier van toepassing.
 • Zorg voor papieren wegwerpservetten, een handvat en een transparante vuilniszak voor de passagiers.
 • Vermijd fysiek contact tussen de passagiers en de chauffeur tijdens het laden en lossen van bagage. Nuttig hierbij is een signalisatielint om een veilige zone rond de laadcompartimenten af te bakenen.

Een mondmasker dragen is verplicht aan onze haltes, in de premetro, in de Lijnwinkel en op bus en tram als je ouder bent dan 12 jaar. Zo zorg je voor de andere reizigers.

Meereizen kan geweigerd worden als iemand de veiligheidsvoorschriften niet volgt. We doen dit niet graag maar het moet om elkaar te beschermen.

Bron: Website De Lijn

Voor bedienden

 • Je werkt van thuis uit.
 • Je hebt geen direct contact met collega’s of je manager. De communicatie moet via andere kanalen verlopen.
 • Je past je privéruimte aan voor je werk.

Om thuiswerk vlot te laten verlopen, kan je je als volgt organiseren:

 • Installeer je goed en denk aan de ergonomie: kies voor een vaste plaats en scheid je plek, indien mogelijk, af van andere delen van het huis.
 • Zorg voor een goede planning van je werk en privé.
 • Maak duidelijke afspraken met andere gezinsleden over de huishoudelijke taken.
 • Neem dezelfde pauzes als op kantoor.
 • Probeer gedisciplineerd te werken en stel opdrachten niet uit.

Voor techniekers

Zoals gemeld door de Federale Overheidsdienst (FOD): “Het werk mag uitgevoerd worden in onze garages, maar de mechaniekers moeten de ‘social distancing’ respecteren.” Dit zijn de regels die onze mechaniekers moeten volgen in het kader van hun werk.

 • Hou 1,5m afstand tussen collega’s tijdens uitwisselingen.
 • Kom niet in direct contact met de chauffeurs als dat niet nodig is. Gebruik de telefoon, e-mail, ...
 • Per 10m2 bevindt zich maar 1 persoon in gemeenschappelijke ruimtes (kantoormechaniciens, refter, handenwasplaats, toiletten, etc.).
 • Ga niet tegelijkertijd naar de gootsteen om je handen te wassen.
 • De ideale situatie is 1 mechanieker per voertuig.
 • Pauzeer apart bij kleine gemeenschappelijke ruimtes.

Hou je steeds aan volgende regels:

 • Evalueer eerst of deze verplaatsing echt nodig is met de verantwoordelijke manager.
 • Respecteer de ‘social distancing’ van 1,5m bij interactie met leveranciers
 • Na ontvangst van de goederen, WAS + DESINFECTEER je handen.
 • Terugkeren naar de garage: openen van de verpakking, onmiddellijke verwijdering van de verpakking en WASSEN + DESINFECTEREN je handen.
 • Verander je werkkledij elke dag: plaats je kledij in de mand voor het washuis of was op de werkplek.
 • Het dragen van beschermende handschoenen is aanbevolen in het kader van je werk. OPGELET, deze handschoenen:
  • worden na gebruik weggegooid in een gesloten vuilnisbak.
  • zijn voor eenmalig gebruik.
  • worden gedragen op schone handen (schoongemaakt met water en zeep, of gedesinfecteerd met hydroalcoholische gel min. 70% alcohol).
  • na het verwijderen van de handschoenen: was ALTIJD je handen.
  • eten, drinken, je neus snuiten, of roken MAG NIET met handschoenen aan.
 • De oppervlakken proper houden.
 • Deuren van de kasten dicht houden.
 • Voordat je de kantoorruimte gebruikt: verwijder je handschoenen + was en desinfecteer je handen.
 • Handschoenen verwijderen en weggooien + handen wassen en desinfecteren.
 • Tijdens de maaltijd/pauze ‘social distancing’ respecteren. Bovendien rekenen we steeds 10m2 per persoon.
 • Eigen afval weggooien in vuilnisbak met deksel.
 • Eigen afwas doen.
 • Wegwerpservies gebruiken, indien mogelijk.
 • Steek je lunch in wegwerpverpakkingen.
 • Reinig het maaltijdoppervlak met water en afwasmiddel.
 • Voor gebruik sanitair: handschoenen uittrekken, hygiënisch handen wassen en desinfecteren.
 • Na gebruik van sanitair: handen hygiënisch wassen en desinfecteren.
 • Respecteer de netheid van het sanitair.

Ja, maar hou rekening met volgende maatregelen:

 • Idealiter heeft elke mechanieker een eigen gereedschapswagen: orde en netheid van de wagen behouden.
 • Gemeenschappelijke tools worden voor gebruik gereinigd en zo vlug mogelijk na gebruik opgeslagen.